Chilimarmelade




Det her er min mors opskrift. Mine forældre dyrker masser af chilier i deres drivhus hver sommer, og de bliver efterfølgende brugt til chutneyer, dejlige gryderetter og så denne formidable marmelade. Den er perfekt til ost og i kager. Eksempelvis min Honningkage med chili. Jeg lavede en ordentlig balje sammen med Kreaklubben her forleden, og det smager himmelsk.

Citronchilier er svære at opstøve, og til denne opskrift kan du sagtens bruge almindelige chilier. Du skal blot være opmærksom på, at mange af dem du finder i supermarkeder er forholdsvis milde. Så prøv eventuelt din lokale grønthandler. Vil du selv dyrke citronchili, kan du købe frø hos The Urban Farmer



Chilimarmelade (mængde: 2 liter. Ønsker du mindre, kan du halvere opskriften)

8 citronchilier (eller 8 andre chilier – gerne pænt stærke) 
5 gule peberfrugter (røde kan også bruges) 
1 kg. sukker 
1 ½ stang vanilje
6 dl. æblecider
3 lime (saft og revet skal)
3 spsk. Melatin (den røde)




Fremgangsmåde:

Fjern frø fra chilierne. Skær herefter chilierne i grove stykker. OBS: Husk at bruge engangshandsker, hvis ikke du vil risikere at få brændende fingre. Der findes mange grumme historier om folk der har skåret chilier og herefter gnedet sig i øjnene, eller som en af mine veninder fortalte: sat en tampon op. Ikke sjovt!Blend chilierne i en foodprocessor eller med en stavblender.

Skær peberfrugterne i grove tern og blend dem med chilierne. Det må endelig ikke blive helt til mos – det er dejligt med lidt bid.

Kom sukker, cider vaniljekorn (smid også gerne stængerne i), lime (saft og revet skal) i en gryde, og lad det simre til sukkeret er smeltet. Kom chiliblandingen i og lad det småkoge i ca. 10 minutter.

Tag gryden af varmen, tilsæt Melatin, rør til der ikke er flere klumper og sæt gryden tilbage på varmen. Lad det koge i ca. et minuts tid. Tag det af varmen igen.En god måde hvorpå du kan teste marmeladens konsistens, er at putte en lille klat på en tallerken, som hurtig køles ned. Prøv så at tippe tallerkenen. Løber marmeladen skal den nok lige have lidt mere Melatin og endnu et opkog.

Steriliser dine syltetøjsglas og låg med Atamon eller ved at koge dem. Hæld marmeladen i glassene, lad dem køle lidt af og skru herefter lågene på.
Vi lavede sirlige etiketter til glassene. Er du ikke så krea som Kreaklubben, er det alligevel en meget fin ide at sætte et mærkat på der fortæller hvornår marmeladen er lavet.


3 kommentarer:

  1. Jeg bliver simpelthen nødt til lige at melde tilbage på din opskrift. Jeg lavede marmeladen med mine selvdyrkede chilier og snackpebre, og sjældent har jeg høstet så megen ros! Flere i min omgangskreds sværger, at det er den bedste marmelade, de nogensinde har smagt. Og det siger ikke så lidt! ;-) Så stor ros til dig og dine forældre og af hjertet tak for at du har delt denne fantastiske opskrift!
    Mvh Mette Sommer

    SvarSlet
  2. PS Jeg har brugt Chili Cheyenne, da det var den sort, jeg havde dyrket.

    SvarSlet
  3. Jeg melder ind i samme glade tone. Har også tidligere lavet chilimarmelade og nydt den, men denne runde er i særklasse. Smager nu både lime og vanilje oveni de øvrige herligheder. Tak for opskriften!
    Anne Cathrine Holm-Nielsen

    SvarSlet